20Feb

Als er geen Roemeense werknemers meer beschikbaar zijn, wenden steeds meer werkgevers zich tot werknemers uit arme landen als Nepal, Sri Lanka en de Filippijnen.

Omdat ze zeer ijverig zijn, zijn Nepalezen vooral werkzaam in het toerisme. Wees dus niet verbaasd als je ze tegenkomt in hotels en restaurants. In hun landen doet zich hetzelfde verschijnsel voor als in Roemenië 15-20 jaar geleden, toen onze bevolking massaal naar Spanje, Italië, Engeland of Duitsland vertrok voor een beter leven.

Hardwerkend en altijd met een glimlach op de lippen. Zo omschrijven collega’s de arbeiders in Nepal. Sange Sherpa is 36 jaar oud en een kokshelpster. Hij liet zijn vrouw en drie kinderen thuis. Voor hem is Roemenië een kans om een beter leven te maken voor zijn dierbaren.

Hij kwam naar een land met een totaal andere cultuur dan zijn thuisland, maar hij heeft zich er gevestigd.

Sange Sherpa: “Eten is anders. Ik hou van mijn eten.”

Iosif Stefanescu, meesterkok: “Op mijn beurt, in ’97, heb ik dit meegemaakt. Ik ging naar Duitsland voor een beter leven, mijn dochter was toen 6 weken oud. Die ervaring was goed voor mij, want ik gaf haar een beetje rust. Ik toonde hen waar ze konden verblijven, openbaar vervoer.”

Op zijn vrije dagen, bezoekt Sanghe Boekarest. Hij winkelt niet, want hij stuurt bijna al het geld dat hij verdient naar huis.

Sanghe heeft ook twee vrienden die in een restaurant in een winkelcentrum werken. Maesh is 33, getrouwd en heeft twee kinderen. Hij heeft al een paar woorden Roemeens geleerd.

“Ik hou van sarmale. We maken hamburger. We hebben sla, komkommers, tomaten. Ik stop er brood in,” zegt hij.

Zijn broer is vrij en heeft ons meegenomen naar de kamer waar ze beiden wonen in Roemenië.

“Dit is mijn bed, dit is het bed van mijn broer. Dit is de keuken,” beschrijft ze het huis.

Drie andere Nepalezen zijn twee dagen geleden in Roemenië aangekomen. Ze gaan koken voor een supermarktketen in Boekarest.

“Voordat ik hier kwam ben ik getrouwd. Ik heb familie in Nepal. Vrouw, zus, ouders, grootouders. Ze wonen allemaal in hetzelfde huis,” zegt de man.

“Het is beter dan ik had verwacht. Dit is mijn vrouw. We zijn hier samen gekomen,” zegt een andere Nepalees.

Deze mensen verdienen ongeveer $200 per maand in Nepal. In Roemenië is hun salaris 3-4 keer hoger. De staat verplicht werkgevers om ongeschoolde arbeiders het gemiddelde loon te bieden. Werkgevers zijn bereid hen in sommige gevallen hogere lonen te betalen dan de Roemenen, omdat zij de afgelopen twee jaar moeite hebben gehad serieus personeel te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snel contact
close slider

    Velden gemarkeerd met "*" zijn verplicht.

    Open chat
    Hoi
    Hoe kunnen we u helpen?
    Het Jordan River Recruitment team zal zijn best doen om zo snel mogelijk contact met u op te nemen!